söndag, december 10, 2006

Advent

Söndag 10 december, 19:55

Adventskalendrar, julpyntning, luciatåg, pepparkaksbakning och julklappsinslagning...

Advent tillhör nog bland de bästa företeelser jag vet. När man var liten var det som om hela advent var till för att bygga upp en spänning och förväntan. Man räknade ner dagarna till julafton genom att öppna luckorna på adventskalendern. Ibland kan jag sakna min barndoms advent och jular. När man bakade pepparkakshus med mamma, när man gick luciatåg med dagis (när alla fick vara lucia) och när man slog in julklappar och använde en tejprulle per paket (mina paket var inom familjen kända som de som tog längst tid att öppna).

Och jag måste nog erkänna att det även idag pirrar lite i magen när advent närmar sig. Och bland det mysigaste som finns är när adventsstjärnor och stakar lyser upp i fönstren. Advent är lite som belöningen efter en lång, tråkig och grå höst. När det mesta är ganska grått och mörkt kommer advent och lyser upp och plötsligt är livet lite lättare att leva.

Det är som att det mellan den 30:e november och den 1:a december skiljer åtskilligt mer än en dag. Den sista november är fortfarande en grå höstdag, medan dagen efter istället är en dag med ljus i fönstren och med lussebullsdoft i trapphusen.

Den här advent har jag fått en ny favorit: Lussebullar med vit choklad! Kanske inte den mest vältippade kombinationen, men klar topplisteplacering.

Vad gäller toplisteplaceringar så är här några advents/jul-favoriter till:

1) Adventsstjärnor/stakar i fönstren
2) Långkål
3) Lussebullar (i alla former och gärna med vit choklad)
4) Mammas gravade lax och långkål på julafton
5) Glögg
6) Arkitekturmuséets pepparkakshusutställning (i år är muminhuset min klara favorit)
7) Komma på bra och passande julklappar
8) Risgrynsgröt och skinkmacka på julaftonskvällen
9) Kalle Anka klockan 15 och Karl-Bertil Jonssons jul
10) Nobelfesten

7 kommentarer:

Anonym söndag, december 10, 2006 9:25:00 em  

Långkål är rätt läskigt...

Ninndill lördag, december 16, 2006 9:12:00 fm  

Långkål
- 2 pkt fryst grönkål eller motsv mängd färsk.
- 1 Oxbuljongtärning
Smör
- 2.5 dl grädde
- Salt
- Vitpeppar
- ca 1 msk sirap

Stek grönkålen tillsammans med buljongtärning och smör, tills all fukt kokat in. Häll på grädde, tillsätt salt och peppar. Koka tills lämplig konsistens, smaka av med lite sirap.
Grymt gott till Julskinka!

Pauline lördag, december 16, 2006 12:17:00 em  

Låter ju faktiskt gott när man läser receptet. Innan tänkte jag på något hemskt som rödkål eller så men det där kanske det är värt att prova...=)

Anonym måndag, december 18, 2006 10:48:00 fm  

I min värld heter det grönkål och är ett stående inslag på julbordet. En av de alla skålar och grytor som faktisk är tom när vi ätit.

Ninndill måndag, december 18, 2006 6:58:00 em  

Tack Klara! En som äntligen förstår mig!
...Och det samma gäller hos oss. Grönkålen är aldrig synkad med resten av julmaten. Den tar av någon anledning alltid slut först (den och gravlaxen)!

Anonym fredag, december 22, 2006 10:55:00 fm  

jag har just gjort köttbullar, óckså gott till grönkål

Ninndill onsdag, december 27, 2006 12:37:00 em  

Absolut! Mums...

About This Blog

  © Blogger template 'Ladybird' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP